• Inspiratie HEADER

YVW in Gambia

The Gambian Wrestlingproject YourVisonWorks in Gambia

Sunu Yëf  ‘What is Ours’- een uitnodiging

Hoe een aanvankelijk klein fotoproject uitloopt op een door YourVisionWorks ondersteunt cultureel evenement in Gambia. Een evenement met de trotse naam: ‘Sunu Yëf’ oftewel; ‘What is Ours’. YourVisionWorks is gegrepen door de trots en grote culturele rijkdom van het traditionele worstelen in Gambia.

Hoe iets kleins uitgroeit tot iets groots!

In 2014 begon voor mij en Sylvia, mijn levenspartner en collega in YourVisionWorks, een spannend avontuur rond een portrettenproject van Gambiaanse worstelaars. Vanaf het begin werken we lokaal samen met een klein groepje enthousiastelingen. Eén daarvan is Wilson, een uitgesproken netwerker. Hij kent veel mensen in de worstelwereld. Vanuit zijn passie voor de sport en het portrettenproject benadert hij vele clubs en inspireert ze om mee te doen met het project. Twee andere mannen van het eerste uur zijn Mohammed en Siaka. Zij zorgen voor de logistiek en zijn lichtassistenten tijdens de fotoshoots. Tijdens het werken aan de portretten van de worstelaars, werd ik me steeds meer bewust van wat het betekent om je toekomst in een land als Gambia vorm te moeten geven. Afrika is niet meer geïsoleerd van de rest van de wereld. Ook Afrikanen zitten met hun mobiel massaal op internet en kennen Facebook, Instagram etcetera als geen ander. Regelmatig werd gevraagd; “Wat gebeurt er met mijn beeld?’ Wat hebben wij er aan? Jij gaat terug en wij blijven hier achter”. Ondanks het feit dat alle worstelaars en alle clubs die aan het project mee deden een vergoeding kregen voelde het alsof er iets miste. Op een dag onderweg naar een fotoshoot riep lichtassistent Mohammed “Ik heb een gaaf idee! Zou het niet fantastisch zijn als we een groot evenement organiseren voor alle worstelclubs die meedoen aan het fotoproject”. Met deze vondst viel alles op z’n plek! Zijn idee bracht balans en wederkerigheid in het project èn het sloot helemaal aan op de visie van YourVisionWorks. Onder luid enthousiasme was de volgende stap geboren…

Alleen ga je sneller maar samen kom je verder

Als trainings- en coaching bureau YourVisionWorks geloven wij in een samenleving waarin we met elkaar een verschil maken voor elkaar. Samen bouwen aan een wereld waar iedereen de kans krijgt om z’n beste IK te zijn. Met een microkrediet in de vorm van een startkapitaal maakt YourVisionWorks het mogelijk om een cultureel worstelevent in Gambia te organiseren en creëert hiermee kansen voor alle lokale betrokkenen. De worstelaars krijgen de mogelijkheid om een wedstrijd te vechten en een prijs te winnen. Wilson krijgt de kans te werken aan zijn droom en ambitie; het zelf organiseren van traditionele worstelwedstrijden met zijn eigen bedrijf ‘Wilson Promotion’. Mohammed en Siaka helpen in de praktische uitvoering en verzorgen vervoer. En wij krijgen de mogelijkheid om aan een expositie rond de culturele rijkdom van het traditionele worstelen in Gambia te werken.

‘sharing, caring and togetherness’

Het worstel evenement is zeer enthousiast ontvangen door alle betrokken worstelaars en hun clubs, iedereen doet mee. De plaatselijke autoriteiten steunen het event en de nodige bedrijven participeren in de vorm van sponsoring. Dit alles in lijn met Wilson’s visie voor Gambia, de nationale sport worstelen als inspiratiebron voor jongeren om trots te zijn op hun cultuur, ‘Sunu Yëf’ oftewel; What is Ours’. Trots om in Gambia te blijven en er samen iets van te maken in plaats van een hachelijke tocht naar Europa te ondernemen. Het worstel evenement als bindmiddel in de Gambiaanse multiculturele samenleving met zeven verschillende bevolkingsgroepen en minimaal drie verschillende godsdiensten. Zoals Wilson het zegt: “It’s all about sharing, caring and togetherness”. Wil jij ook kennismaken met de grote culturele rijkdom van het traditionele worstelen in Gambia? Dat kan op 20 oktober a.s. Geniet samen met ons van de lokale cultuur, de muziek, de dans en natuurlijk de worstelwedstrijden. Je bent van harte uitgenodigd. Neem contact met ons op en wij praten je bij over de mogelijkheden voor reis en verblijf. Voor Nederlandse bezoekers is er een VIP-begeleiding tijdens het evenement en is er vooraf een speciale bijeenkomst met introductie en uitleg over West-Afrikaans worstelen. Er zijn al negen Nederlandse gasten die het event bij komen wonen.

Vervolg

De eerste foto expositie zal plaatsvinden in Gambia. En op termijn willen we ook een expositie opzetten en een fotoboek uitgeven in Nederland. Alle clubs en worstelaars zijn enthousiast en hebben hun akkoord gegeven. Eventuele opbrengsten vloeien weer terug in en dienen voor een volgend evenement in Gambia. Wil je op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen rond het project? Stuur een email met je contact gegevens naar info@yourvisionworks.com